۱۸ فروردین ۱۳۹۴، ۱۱:۱۱

در شهر موستار بوسنی و هرزگوین؛

همایش علمی «تصوف و جامعه» برگزارشد

همایش علمی «تصوف و جامعه» برگزارشد

همایش یک روزه تصوف و جامعه به همت موسسه علمی و پژوهشی ابن سینا سارایوو در مرکز فرهنگی شهر موستار برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، در این همایش نرمین هوجیچ با تجلیل از خدمات و آثار علمی سناد میچی یویچ گفت: سناد صوفی و پژوهشگر برجسته از نخستین افرادی بود که بعد از جنگ تحمیلی بوسنی و هرزگوین نسبت به خطر گروههای افراطی اعلام خطر کرد. وی افزود : تصوفی که سناد در سرتاسر زندگی به آن عمل می کرد ، آزادگی ، معنویت ، محبت به اهل بیت (ع) و مبارزه با افراطی گری بود.

معمر کودریچ در مقاله خود با تاکید بر سنتهای نوروزی در فرهنگ بوسنی و هرزگوین گفت: نوروز قدیمی ترین عیدی است که انسان به تجلیل آن می پردازد. در تمامی فرهنگها و تمدنها، نوروز وجود دارد و با گذشت قرن ها، اقوام ایرانی و سنتهای صوفیانه بیش از همه خاطره این عید را گرامی می دارند. به ویژه در تصوف که عید نوروز معنای مقدسی دارد. در فرهنگها و ادیان دیگر نوروز در قالب نامهای دیگری چون جشن طبیعت ، سپاسگذاری از خداوند و غیره تجلیل می شود. این نبوغ ایرانی است که این عید باستانی را با دین اسلام پیوند داده است.

علیا دلبراویچ پژوهشگر موستاری در سخنرانی خود به سندی از قرن 19 میلادی درباره طریقت نقشبندی پرداخت و گفت: فعالیت تکایای صوفیانه در شهرهایی مانند بانیالوکا وجود داشت و این مسأله جزو یافته های اخیر است. بیشتر بر حضور دو جریان نقشبندیه در بوسنی یکی از طریق تکیه اوغلاواک و دیگری از طریق تکیه ژیویچی تاکید می شد و تحقیقات اخیر نشان می دهد نقشبندیه در مناطق دیگر بوسنی به صورت مستقل فعالیت اشت.

نصرت چولو پژوهشگر از وزارت فرهنگ فدراسیون به بررسی اوقافی پرداخت که توسط علی رضوان بگویچ در دوره نیمه اول قرن نوزدهم میلادی ثبت شده است. اوقاف رضوان بگویچ عمدتا برای هزینه های نگهداری و فعالیت بیش از سی مسجد در ناحیه موستار و فوچا و تکایای صوفیانه اختصاص داشت.

سعید عابدپور از موسسه ابن سینا درباره کارکردهای سیاسی طریقتهای صوفیانه گفت: طریقتهای صوفیانه کارکردهای سیاسی دارند که با شکل گیری آنها در ارتباط است. طریقتهای صوفیانه اکنون در چالش های سیاسی عراق، کشورهای قفقاز ، ترکیه و بالکان حضور دارند. در عراق شاخه خالدی طریقت نقشبندیه در ارتباط با گروههای افراطی و در ترکیه در پیوند با جریان اسلام گرای حاکم است، ولی فعالیت نقشبندیه بالکان متفاوت از عنصر افراطی گری عراق یا ترکیه است. در بالکان طریقت نقشبندیه هر چند فعالیت سیاسی دارد ولی گرایشهای افراطی ندارد و عمدتا گرایش این طریقت به اهل بیت (ع) مساله ای تعیین کننده در فعالیت آن است.

عمار امامویچ از بنیاد میراث معنوی درباره مفهوم ولایت در قرآن کریم به معنای مختلف واژه ولی اشاره کرد و گفت: ولایت مفهومی عمیق است و فهم آن در ارتباط با مفهوم نبوت است. ولایت همچین مساله محوری در تصوف است . ولایت در تصوف با مفهوم انسان کامل و پیروی از شیخ و معرفت حضوری معنا دارد.

اورهان یاشیچ از دانشکده علوم اسلامی سارایوو با مقایسه آلبرت شوایتزر و درویش بوتوریچ گفت: نظریه اخلاقی درویش بوتوریچ ، صوفی بوسنیایی برگرفته از منابع دینی و صوفیانه است، این نظریه خلاقی نمونه عالی از نحوه اندیشیدن تصوف درباره انسان است. بوتورویچ به مباحث اخلاقی در رابطه با زندگی انسان و طبیعت اشاره دارد که این مفاهیم در ادبیات اخلاق زیستی معاصر مورد توجه است.

دکتر منیر درکیچ از دانشکده فلسفه دانشگاه سارایوو دررباره جایگاه حافظ در میان شعرای بوسنیایی گفت: دیوان حافظ جزو مهمترین آثار ادبیات فارسی است که مورد استفاده شعرا و نویسندگان ادب بوسنیایی در گذشته بود. مهمترین این ادبا، سودی بوسنوی می باشد که مهمترین شرح بر دیوان حافظ را نوشته است و شرح وی بر حافظ مهمترین شرح نوشته شده می باشد.

دکتر نامیر کارا خلیلویچ از دانشکده فلسفه دانشگاه سارایوو در سخنرانی خود درباره حسن ضیائی شاعر موستاری گفت: ضیایی از شاعران موستاری است که به زبان فارسی و بوسنیایی شعر سروده است. وی تحت تأثیر آثار حکمای ایرانی از جمله حکیم سنایی است. ضیایی در دیوان شعر خود حکایت شیخ صنعان را آورده و مقایسه بین نحوه داستان پردازی این حکایت نشان می دهد ، ضیایی کوشش وسیعی در بازپروی داستان می دهد.

IMG_1317IMG_1362IMG_1364IMG_1366IMG_1423IMG_1447

کد خبر 2528194

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha